Inrichtende macht & directie

Inrichtende macht & Directie

De Wingerd is een kunstzinnige basisschool die de visie van de steinerpedagogie uitdraagt. Samen met De Hazelaar in Antwerpen (enkel een kleuterafdeling) hoort de vestiging in Brasschaat tot de vzw Vrije Rudolf Steinerschool Yggdrasil, die in totaal ongeveer 250 gesubsidieerde leerlingen telt. Voor de beide vestigingen is de vzw Yggdrasil het overkoepelende schoolbestuur, ook wel de inrichtende macht genoemd. Dit is het orgaan dat alle juridische, administratieve, organisatorische, pedagogische en financiële verantwoordelijkheid draagt. Daarnaast is ze het aanspreekpunt voor de Vlaamse Gemeenschap, die enerzijds de werkingsmiddelen verschaft en de personeelskosten draagt, maar anderzijds ook instaat voor controle en toezicht.

Het overkoepelend bestuur delegeert alle taken en bevoegdheden aan één integraal directeur die het algemeen beleid uittekent voor de lange- en middellange termijn. De directeur heeft de opdracht deze functie in samenspraak met het bestuur voor te bereiden. Het gaat onder meer om de aanwending van de werkingstoelage, het personeelsbeleid en het beheer en onderhoud van de infrastructuur. Sinds april 2018 leidt Leen Schillemans als fulltime directeur zowel De Wingerd als De Hazelaar.

Momenteel is de samenstelling van het schoolbestuur als volgt:

Personeel van De Hazelaar: Inge Van De Meersch Personeel van De Wingerd: Nanna Cornelis, Deborah Janssens (secretaris), Lore Dziwak, Isha Van Ginneken

Ouders van De Wingerd: Andrea Kleine Punte (voorzitter), Rudi Mertens, Keije Van Hoorick (penningmeester), Nathan Kok

Ouders van De Hazelaar: Ion Petrescu, Pauline Driesen

Het schoolbestuur is bereikbaar via het algemeen onthaal van de school.

Herstructurering Yggdrasil

U weet het of u weet het niet, maar onze school heeft als inrichtende macht de vzw Yggdrasil en bestaat momenteel uit 2 vestigingen.
De Wingerd, u welbekend, is onze hoofdvestiging in Brasschaat met 207 leerlingen.
Daarnaast is er de vestiging  De Hazelaar, in de Lange Lozanastraat in Antwerpen, met 44 leerlingen. Samen vormen ze 1 school binnen Yggdrasil.
Dit gaat veranderen! Op dit moment is de herstructurering in volle gang, zodat ze tegen september volgend schooljaar rond is. 
 
Binnen het schoolbestuur van Yggdrasil wordt heel fijn samengewerkt tussen beide vestigingen, die elke hun eigenheid kennen. Op de ‘vloer’ is samenwerken op sommige vlakken moeilijk, aangezien beide vestigingen relatief ver uit elkaar liggen. 
De Hazelaar is immers een kleine, charmante vestiging, met 2 kleuterklassen. Zo’n kleine vestiging kan niet op zichzelf bestaan, dan is er niet voldoende omkadering en ondersteuning, bijvoorbeeld voor administratie. 
Zo is de administratie grotendeels gehuisvest in Brasschaat en is het tijdrovend voor administratieve krachten om te pendelen tussen de vestigingen.  Ook op vlak van infrastructuur (klusjes, poets, ict..) en personeelsmatig (vervangingen en wissels) bemoeilijkt de afstand de samenwerking.
Verder zouden de juffen van de kleine vestiging heel graag met meerdere juffen inhoudelijk uitwisselen rond onze boeiende pedagogie. Zelf ontwikkelen en groeien is erg belangrijk om de kinderen oprecht te kunnen tonen hoe mooi en waardevol de wereld is.
Om al deze redenen werd, na een lang proces van overleg, besloten om Yggdrasil te herstructureren. Trouw aan onze missie om zoveel mogelijk kinderen steineronderwijs te kunnen laten blijven genieten, heeft het bestuur een overeenkomst gemaakt om de Hazelaar te laten overnemen door het schoolbestuur van Steinerschool Antwerpen.
De Hiberniaschool wordt de nieuwe inrichtende macht van De Hazelaar vanaf volgend schooljaar 2021-2022. Doordat de Volkstraat slechts op 5 minuten wandelen verwijderd is, wordt een nauwere samenwerking mogelijk en wordt doorstroming voor de grote kleuters naar de lagere school van Hibernia mogelijk, zonder nieuwe aanmelding.  
 
Wat betekent dit voor De Wingerd? Het bestuur, directie en administratie kunnen zich ten volle concentreren op de hoofdvestiging.

Bij vragen of bedenkingen, aarzel niet om de werkgroep herstructurering van het schoolbestuur Yggdrasil te contacteren via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 
 
Pauline Driessen, Rudi Mertens, Inge Van de Meersch, Leen Schillemans